Organizujemy przyjęcia
- do 300 osób w salach restauracyjnych,
- do 200 osób w altanie grillowej.
Rezerwacja stolika
Godziny otwarcia
- pn. – czw. 12.00 – 19.00
- pt. – sob. 12.00 – 20.00
- niedz. 12.00 – 19.00
Wyborne dania
Wąsowska restauracja słynie z wybornych dań i wyśmienitych win, które zaspokajają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jakość serwowanych potraw ma dla nas ogromne znaczenie – pracujemy nie tylko jako restauracja przy hotelu, ale też przygotowujemy posiłki na przyjęcia weselne, imprezy okolicznościowe oraz spotkania biznesowe. Naszą specjalnością jest menu oparte o tradycyjną kuchnię polską oraz europejską. Latem nasza restauracja zostaje wzbogacona o przestrzeń tarasową z widokiem na park, na której serwujemy doskonałe desery oraz ciasta z pałacowej cukierni.
Duży nacisk na jakość
Restauracja w Wąsowie kładzie duży nacisk na jakość. Nasi doświadczeni kucharze dbają o każdy szczegół, dzięki czemu możemy pochwalić się jedną z najlepszych kuchni w Wielkopolsce. Poza standardowym menu, polecamy własne torty, słodkie wypieki, pieczone mięsiwa oraz tzw. „wiejski stół” z ekologicznymi wyrobami mięsnymi. Znamy najnowsze trendy i chętnie realizujemy nawet najbardziej wysublimowane życzenia naszych gości. To, co nas wyróżnia, to przede wszystkim tradycyjna kuchnia polska.
Lokalna produkcja
Liczy się dla nas lokalna produkcja oraz domowe sposoby wyrobu żywności. Dokonujemy starannej selekcji produktów, stawiając na to, co ekologiczne i pochodzące z Polski. Wspieramy lokalnych rolników oraz małe przedsiębiorstwa. Właśnie dzięki takim działaniom jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższą jakość serwowanych dań.
Pałacowe speciały
Niecodzienne przystawki
-
Wątróbka drobiowa 29 PLN
na grzance z sosem żurawinowym i płatkami sera pleśniowego
-
Panierowany Camembert z żurawiną 34 PLN
na sałacie z sosem vinaigrette
-
Comber z jelenia 38 PLN
z borowikami w sosie śmietanowym
-
Carpaccio z pieczonego buraka 35 PLN
w morskiej soli na rukoli z oliwą truflową, z grzankami
Znane i lubiane zupy
-
Czernina wielkopolska 24 PLN
z podrobami i makaronem własnego wyrobu
-
Rosół magnacki z dzikiego ptactwa 18 PLN
z pierożkami warzywnymi
-
Barszcz czerwony 14 PLN
doprawiony czosnkiem i majerankiem podany z paluchem z ciasta francuskiego
-
Gazpacho ze świeżych pomidorów 18 PLN
z ziołami i tartą limonką
-
Zupa szefa kuchni 16 PLN
Dania mięsne
-
Filet z kurczaka w sosie kurkowym 39 PLN
z ryżem i warzywami sezonowymi z pary
-
Podsmażana polędwiczka wieprzowa 42 PLN
z cebulą, z talarkami ziemniaczanymi i sałatą z kwaśną śmietaną
-
Schab z kością w chrupiącej panierce 39 PLN
z kapustą i grzybami podany z gotowanymi ziemniakami
-
Karkówka duszona w brytfannie 39 PLN
z kluskami ziemniaczanymi i modrą kapustą zasmażaną
-
Kotlet De Volaille 39 PLN
z frytkami i surówką sezonową
-
Gulasz z dziczyzny z plackami ziemniaczanymi 76 PLN
i glazurowanym burakiem
-
Stek z polędwicy argentyńskiej 84 PLN
podany na gorącym kamieniu, z masłem ziołowym i ziemniakiem z gzikiem
-
Kawałki polędwicy argentyńskiej 79 PLN
grillowane na gorącym kamieniu z bukietem sałat i ziemniakami opiekanymi
-
Stek z rostbefu grillowany podany na desce 69 PLN
z frytkami z batatów, chrupiąca sałata z dresingiem musztardowo – miodowym
-
Antrykot grillowany podany na desce 69 PLN
z frytkami z batatów, chrupiąca sałata z dressingiem musztardowo – miodowym
Dania rybne
-
Polędwiczki z dorsza 59 PLN
w sosie z szyjek rakowych z ziemniakami i warzywami z pary
-
Sandacz na grillowanych plastrach cukinii 59 PLN
z ziemniaczanymi rozetkami
-
Łosoś gotowany na parze 59 PLN
z sosem holenderskim, z dzikim ryżem i zielonymi warzywami
-
Krewetki Tiger 59 PLN
serwowane na kamieniu z lawy wulkanicznej z bruschettą pomidorową, trio sosów
-
Kociołek wegański, caponata 49 PLN
z warzyw śródziemnomorskich z grzanką bezglutenową
Chrupiące sałaty
Wyjątkowe makarony
Ręcznie lepione pierogi
Przepyszne desery
-
Beza Pavlova z bitą śmietaną 24 PLN
z owocami sezonowymi i listkiem mięty
-
Sałatka owocowa 20 PLN
z likierem pomarańczowym
-
Sorbetowe trio 20 PLN
z listkiem mięty
-
Pałacowy deser lodowy 24 PLN
z bakaliami, bitą śmietaną i polewą toffi
-
Banofee 20 PLN
słodki deser z bananami, z kakaowym ciastkiem owsianym, masą mascarpone i pulpą brzoskwiniową
-
Deser lodowy 22 PLN
z owocami i bitą śmietaną
-
Koktajl owocowy 17 PLN
z lodami
-
Ciasto z pałacowej cukierni 22 PLN
np. sernik, szarlotka
-
Ciastko czekoladowe 25 PLN
z sosem waniliowym, lodami i czerwonymi owocami na ciepło
-
Owoce leśne 24 PLN
na ciepło z lodami i bezą
Drinki
Produkty na wynos
-
Pierogi mrożone 3 PLN za sztukę
szpinak, kurczak, mięso, kapusta z grzybami
-
Pierogi mrożone 2,50 PLN za sztukę
truskawka, ruskie
-
Pierogi mrożone 3,50 PLN za sztukę
gęsina
-
Pasztet z dziczyzny * 20 PLN za sztukę
ok. 250 g
-
Chleb własnego wypieku * 9 PLN za sztukę
-
Ser wędzony * 70 PLN za kg
z ziołami i truflą, z czarnuszką, „czysty”
* o dostępność proszę zapytać obsługę